G-41LX5F9W7Q
top of page
siczlin

Kryptoměny a daně: Na co nezapomenout

V posledních letech zažívají velký boom takzvané kryptoměny (odborně kryptoaktiva). Zjistěte, jak správně rozlišit jednotlivé typy příjmů z kryptoaktiv a na co si dát pozor při jejich zdanění. Důležité je, zda je nakupujete za účelem investice, nebo se věnujete těžbě. Každý z těchto případů má totiž jiný daňový režim.


Těžba kryptoaktiv je podnikání

V rámci kryptoaktiv je potřeba rozlišit, zda jsou nakupována za účelem investice, nebo jde o jejich těžbu. Tu lze jednoznačně považovat za soustavnou činnost provozovanou za účelem zisku, mluvíme tedy o podnikání. Na to myslí zákon už od roku 2021.

Existuje totiž volná činnost „Poskytování služeb spojených s virtuálním aktivem“. Takováto těžba se tedy zdaňuje jako příjem ze samostatné činnosti dle § 7 ZDP.  Pokud se živnostník rozhodne u této živnosti využít paušální výdaje, lze je uplatnit jako 60 % z příjmů, maximálně však do hodnoty 1 200 000 Kč. Příjem z této činnosti samozřejmě podléhá dani z příjmů a také sociálnímu a zdravotnímu pojištění.


Kryptoměny a daně

Sólo, nebo pool

Finanční správa rozlišuje i to, zda fyzická osoba těží sama, nebo spolupracuje ve skupině – tedy jde o takzvaný pool, kdy jednotliví těžaři spojují výkony svých hardwarů pro efektivnější těžbu. Odměnu si poté rozdělují mezi sebou.

Pokud těžba probíhá pouze při využití vlastní výpočetní techniky, není předmětem daně dle § 2 zákona o DPH. Nelze totiž nalézt vztah mezi poskytovatelem kryptoměny a těžařem. Ovšem v případě těžby v poolu existuje jiný pohled. Osoba v podstatě propůjčuje svůj výpočetní výkon a dostává za to odměny v podobě kryptoměn. Jde o službu za úplatu, která DPH podléhá.

Základ daně v tuzemsku

Pokud plátce uskuteční zdanitelné plnění v tuzemsku v případě nákupu a prodeje zboží/ služeb za kryptoměny, stanovuje se základ daně dle § 36 odst. 6 písm. d) zákona o DPH. Tedy základem daně je cena obvyklá za poskytnuté služby nebo dodané služby.

Z našeho pohledu je daňová problematika ovšem více zajímavá z hlediska § 10, když jsou kryptoaktiva nakupována za účelem investice. S tímto případem se totiž setkává daleko více lidí.

Článek na téma investičních kryptoaktiv pro vás připravujeme. Bude obsahovat i méně časté činnosti spojené s kryptoaktivy, a to například jejich darování.

23 zobrazení

Kommentare


bottom of page