G-41LX5F9W7Q
top of page
siczlin

Nepotřebuje vaše účetnictví revizi? Přečtěte si, jak to poznáte



Přemýšleli jste, že začnete využívat služby externí účetní firmy? Možná vás zabrzdily obavy ze ztráty kontroly nad financemi, z omezeného přístupu k datům nebo snad z prolomení soukromí. „Chápeme, jak může být těžké říct své dlouholeté účetní: Víte, moc nám to spolu nefunguje. Potřebujeme se posunout dál a vaši práci přenechat někomu, kdo nám přinese větší přidanou hodnotu,“ říká Lenka Horáková, spolumajitelka SIC Zlín. Přesto stojí zato o změně přístupu k účetním službám přemýšlet.

Sepsali jsme:

-          Podle čeho poznáte, že je čas na změnu

-          Několik pádných argumentů pro najmutí externí účetní firmy

-         Jaký je rozdíl mezi interní účetní a týmem externích specialistů

 

Osobní vazby, soukromé jízdy a „čekání na průšvih“

Lenka tvrdí, že když mluví se stávajícími a někdy i budoucími klienty, velmi často si vyslechne podobné příběhy. Většinou vypadají nějak takto: Účetní jsme zaměstnali před mnoha lety, dneska nám takzvaně vidí pod prsty, má dobré kontakty na finančáku, ví, jak zaúčtovat třeba i soukromé jízdy. Máme toho hodně za sebou, dobře se známe. Nejspíš by firmě mohla dělat lepší službu, ale nějak to zatím funguje. A kdybychom ji propustili, brala by to jako zradu.

„Od partnera, se kterým jste dlouhodobě v kontaktu, je emočně náročné se odpoutat. Pokud ale spolupráce nenaplňuje vaše představy a potřeby, jde jen o tiché čekání na průšvih. Když, dříve či později, přijde, dostáváte celou firmu do nezáviděníhodné situace,“ popisuje Lenka.

Jak poznáte, že je čas uvažovat o změně vedení a řízení účetnictví?

  • Jste závislí výhradně na své účetní. To může zvyšovat riziko ztráty důležitých informací a nedostatečné kontroly. Stačí třeba, aby onemocněla nebo odjela na delší dovolenou.

  • Máte obavy z konfrontace. Pokud se vyhýbáte rozhovorům s účetní, nechcete s ní řešit nesrozumitelné nebo neprovedené úkony v účetnictví, může to znamenat, že má příliš mnoho nekontrolované moci.

  • Nacházíte časté chyby ve finančních výkazech. Opakující se nejasnosti mohou signalizovat problémy nebo dokonce úmyslné manipulace.

  • Chybí vám komunikace. Když se účetní vyhýbá komunikaci nebo podává nejasné odpovědi, ztrácíte přehled a potřebné informace o finančním zdraví společnosti.

 

Co dokáže externí účetní tým

„Kdybych měl uvést jen jednu oblast, ve které externí účetní tým vynikne nad zaměstnancem, pak to bude efektivita,“ uvádí Martin Vančura, spolumajitel SIC Zlín. A dodává: „Zároveň je levnější, i když to tak manažeři firem nemusí na první pohled vnímat.“

Klienti SIC Zlín oceňují, že v rámci jedné služby Účetnictví, daně a controlling získávají celou paletu úkonů od vedení účetnictví, daňových přiznání a zastupování na úřadech přes dohled a poradenství až po školení a digitalizaci.

V čem spočívají největší výhody práce s týmem externích specialistů?

  • Různorodost dovedností a zkušeností: Externí specialisté mohou přinést do projektu různé odborné znalosti a zkušenosti, které interní zaměstnanec nemusí mít.

  • Flexibilita: Spolupráce s externími specialisty umožňuje organizacím snadno a rychle přizpůsobit velikost a dovednosti týmu aktuálním potřebám projektu.

  • Nákladová efektivita: Platit externí specialisty jen za dobu, kdy jsou potřeba, může být často finančně výhodnější než udržování plného pracovního úvazku.

  • Inovace: Externí specialisté často pracují na různých projektech v různých organizacích, což jim umožňuje přinášet nové myšlenky a inovativní přístupy.

  • Rychlost provedení: Externí týmy mohou být rychleji mobilizovány a jsou často schopny pracovat efektivněji a dosahovat rychlejších výsledků díky své specializaci a zkušenostem.

  • Zaměření na klíčové aktivity: Najímání externích specialistů může umožnit interním zaměstnancům soustředit se na hlavní kompetence a klíčové aktivity společnosti.

  • Zastupitelnost: Externí specialisté mohou být snadno nahrazeni, jejich počet může být upraven podle potřeb projektu bez zásadních organizačních změn.

  • Vzdělávání a přenos znalostí: Externí specialisté mohou přinést nejnovější průmyslové znalosti a praktiky, které mohou obohatit interní týmy a přispět k jejich profesnímu rozvoji.


Aby váš byznys rostl

„Přechod na externí účetní služby přináší nejen finanční úspory, ale zároveň umožňuje využít specializované znalosti a zkušenosti, které mohou vaší firmě pomoci růst a adaptovat se na měnící se tržní podmínky. Rozhodnutí přejít na externí účetní tým je krokem k větší flexibilitě a efektivitě vašeho podnikání,“ konstatuje Lenka.

Pokud vás tento přístup oslovil a chtěli byste probrat, jak by externí účetní služby mohly prospět vaší společnosti, neváhejte se na nás obrátit. V SIC Zlín jsme připraveni poskytnout poradenství a podporu na míru vašim potřebám.

25 zobrazení

Comments


bottom of page